ponedeljek, 18. januar 2016

147. Krstna sveča in belo oblačilo

Prijatelja iz zakonske skupine sta naju z možem prosila, če bi bila krstna botra njunemu sinu. Z veseljem in odgovornostjo sva nalogo prevzela. Prijatelja sta izrazila željo, da ne kupujeva daril, ampak si za otroka želita predvsem duhovno in molitveno oporo. V materialnem smislu je bila najina naloga le, da poskrbiva za krstno svečo in belo oblačilo.

Ustvarjalna kot sva, nama je bilo samoumevno, da bova svečo okrasila sama. Malo sva premišljevala o njegovem krstnem zavetniku - evangelist sveti Luka je zavetnik zdravnikov, pa tudi umetnikov; zaradi upodabljanja z volom pa še kmetov. Ampak sva se nato odločila, da ne bova uporabila nobenih simbolov, ker nisva želela namigovati na nobeno področje - kaj ga zanima, bo že pokazal čas. Tako sva se odločila za preprost motiv v odtenkih modre barve - ozadje, ena horizontalna linija in ena vertikalna linija, vsa barve pa povezuje preprost srebrn križ, ki je bistvo. Ob križu pa je tudi ime krščenca.


Za belo oblačilo pa je še zmeraj v navadi kar bel prtiček. Nanj sem z barvami za tekstil napisala njegovo ime in datum svetega krsta, da bo po obredu ostal za spomin.