Poslednji kos. |
Sestavine (za model s premerom 26 cm):
... Testo
- 200 g moke
- 100 g surovega masla
- 100 g sladkorja
- jajce
... Nadev
- 500 g ribeza
- 3 rumenjaki
- 100 g sladkorja
- 125 g olupljenih in zmletih mandeljnov
- 3 beljaki
... Posip
- 4 žlice zmletega sladkorja
Recept:
Moko zmešamo s surovim maslom, sladkorjem in jajcem. Testo zgnetemo v kepo in jo zavijemo v folijo ter damo počivati za 2 uri v hladilnik.
Ribez osmukamo, oplaknemo in odcedimo.
Rumenjake penasto zmešamo s pol sladkorja in z mandeljni. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg, ki ga rahlo zamešamo v zmes rumenjakov in mandeljnov. V kremo zamešamo tudi ribez.
Pečico segrejemo na 200° C. Testo razvaljamo na pomokani deski, nato pa z njim obložimo dno in obod modela. Testo na dnu večkrat prebodemo z vilicami, damo nanj nadev in ga poravnamo.
Kolač pečemo 40 minut, zatem ga pustimo 5 minut hladiti v modelu, nato ga vzamemo iz modela. Čisto ohlajenega posujemo s sladkorjem v prahu.