ponedeljek, 13. julij 2015

96. Ribezova pita

Ne veste, kaj bi z ribezom? Tole je odličen recept, zaradi katerega si boste želeli imeti še kaj zaloge ribeza v skrinji, da se še pozimi pocrkljate z njim. Govorim iz lastne izkušnje.

Poslednji kos.

Sestavine (za model s premerom 26 cm):
... Testo
- 200 g moke
- 100 g surovega masla
- 100 g sladkorja
- jajce
... Nadev
- 500 g ribeza
- 3 rumenjaki
- 100 g sladkorja
- 125 g olupljenih in zmletih mandeljnov
- 3 beljaki
... Posip
- 4 žlice zmletega sladkorja

Recept:

Moko zmešamo s surovim maslom, sladkorjem in jajcem. Testo zgnetemo v kepo in jo zavijemo v folijo ter damo počivati za 2 uri v hladilnik.

Ribez osmukamo, oplaknemo in odcedimo.
Rumenjake penasto zmešamo s pol sladkorja in z mandeljni. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg, ki ga rahlo zamešamo v zmes rumenjakov in mandeljnov. V kremo zamešamo tudi ribez.

Pečico segrejemo na 200° C. Testo razvaljamo na pomokani deski, nato pa z njim obložimo dno in obod modela. Testo na dnu večkrat prebodemo z vilicami, damo nanj nadev in ga poravnamo.
Kolač pečemo 40 minut, zatem ga pustimo 5 minut hladiti v modelu, nato ga vzamemo iz modela. Čisto ohlajenega posujemo s sladkorjem v prahu.