sreda, 1. julij 2015

90. Malinovi mafini s kislo smetano

Recept za super osvežujoče mafine - trenutno najbrž ni težko priti do malin - vsaj nam jih vsi ponujajo ...

Potrebujemo (za 12 kosov - ali en pladenj za mini mafine):
- papirnati modelčki ( ali maščoba in moka)
- 200 g malin
- 120 g mehkega masla
- 120 g sladkorja
- jajce
- 300 g kisle smetane
- 250 g moke
- 2,5 žličke pecilnega prašla
- 0,5 žličke sode bikarbone
- sol
- sladkor v prahu za posip

Pečico segrejemo na 180° C. V vdolbinice pekača za mafine položimo papirnate modelčke.
Penasto zmešamo maslo in sladkor, primešamo jajce in kislo smetano.
V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in ščep soli.
To dodamo masleni kremi in jo s kuhalnico narahlo premešamo le toliko, da se vse sestavine navlažijo. S testom napolnimo vdolbinice pekača do treh četrtin.
Na testo razporedimo maline in jih narahlo potlačimo.
Mafine pečemo v pečici na srednjem vodilu 20 - 25 minut, da postanejo zlato-rjavi. Nato jih vzamemo iz pečice, pustimo da se malo ohladijo in jih vzamemo iz pekača. Ko se ohladijo, jih še potresemo s sladkorjem v prahu.


Sama delam mini mafine, ker imam tak pekač in na splošno se mi zdijo bolj priročni. Pri tem receptu pa po mojem okusu pridejo boljši večji kolački. Pri mini kolačkih se porabi tudi manj malin.