četrtek, 2. april 2015

53. Velikonočni pirhi in teran

Ker smo ravno pred veliko nočjo, predstavljam naše lanske pirhe - pobarvane v teranu. Mogoče pa kdo še zadnji trenutek išče idejo, kako bi pobarval pirhe - kot midva lani. Prepozna sva bila, da bi zbirala čebulne olupke, pa sva se odločila, da bova preizkusila nekaj novega. Ker sva bila z rezultatom zadovoljna, sva se odločila, da jih bomo vsako leto pobarvali na drugačen način. Kaj imamo v načrtu letos, pa bom pokazala čez par dni - če bo le uspelo.

Midva sva pirhe zavila še v najlonke, ker sva vmes dala rastline zanimivih oblik.
Barvanje pirhov v teranu je izjemno preprosto. V raznih navodilih sicer pravijo, da naj bi pirhe pred kuhanjem namakal še v kisu, ampak midva sva zadevo poenostavila in je vseeno uspelo. Jajca najprej previdno operemo in jih položimo v lonec, prilijemo teran - ki mora popolnoma prekriti jajca, in jih nato kuhamo - približno petnajst minut. Potem jih pustimo, da se ohladijo v loncu, lahko jih namakamo še čez noč (če se seveda pravočasno lotimo). Nato vzamemo jajca iz lonca in jih položimo na podlago, da se posušijo. Jajc ne brišemo, ker s tem odstranimo kristalčke, ki nastanejo med sušenjem.
Ker so se pirhi kuhali z rastlinico v najlonki, imajo še vzorčke.
S teranom obarvani pirhi so temno vijolične barve in po površini imajo svetleče kristalčke.